Nafta Krizi Sebebiyle Depolar Boşaldı: Japon Hükümeti Halkı Sakin Olmaya Davet Ediyor

Nafta Krizi Sebebiyle Depolar Boşaldı: Japon Hükümeti Halkı Sakin Olmaya Davet Ediyor

Japonya, Ortadoğu’daki artan gerilim ve Hürmüz Boğazı’nda yaşanan tehditlerle birlikte, “nafta” maddesinin ülkenin gündeminin ilk sırasına yerleştiği bir döneme girdi. Ham petrolden elde edilen nafta, benzinden tıbbi malzemelere ve plastik ambalajlardan matbaa mürekkebine kadar geniş bir kullanım alanına sahip. Ancak tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklar, Japon toplumunun günlük yaşamını ciddi şekilde etkileyerek krize dönüştü.

Bu durumun ciddiyeti, Japonya’nın önde gelen atıştırmalık üreticisi Calbee’nin aldığı radikal karar ile daha da belirginleşti. Şirket, amiral gemisi ürünü patates cipslerinin göz alıcı renkli ambalajlarını, yaşanan mürekkep tedarik sorunları nedeniyle 12 Mayıs itibarıyla siyah-beyaz tasarımlarla değiştireceğini duyurdu. Nisan ayında nafta fiyatlarının yüzde 79,4 oranında artması, bu maddenin sadece bir sanayi girdi olmaktan çıkarak, tüketim alışkanlıklarını köklü bir şekilde değiştiren bir tehdit haline geldiğini gösteriyor.

Japonya’nın petrol ihtiyacının yüzde 90’dan fazlasını Ortadoğu’dan karşılaması, ülkeyi Hürmüz Boğazı’ndaki potansiyel arz kesintilerine karşı savunmasız bırakıyor. Tedarik zincirindeki bu aksaklık, yalnızca gıda ambalajlarını etkilemekle kalmayıp, inşaat, kuru temizleme, gıda işleme ve boya üretimi gibi birçok sektörde de geniş kapsamlı sorunlara yol açmış durumda.

Hükümet, yükselen endişeleri azaltmak amacıyla halkı sakin olmaya çağırıyor. Çevre Bakanı Hirotaka Ishihara, plastik poşet üretimi için yeterli stok bulunduğunu belirterek panik alımlarından kaçınılması gerektiğini vurguladı. Başbakan Sanae Takaichi ise alternatif kaynakların araştırıldığını, ancak komşu Asya ülkelerinde başlatılan tüketimi kısıtlama çağrılarına henüz gerek olmadığını ifade etti.

Tüm bu ekonomik belirsizlikler, siyasi alanda da yankı buldu. Son yapılan anketler, hükümete olan güvenin azaldığını ve halkın büyük bir bölümünün resmi enerji tasarrufu çağrısının yapılmasının gerekliliğini düşündüğünü gösteriyor. Ortadoğu’daki çatışmaların bir yansıması olarak ortaya çıkan nafta krizi, Japonya için artık bir stratejik güvenlik meselesine dönüşmüş durumda.