Wikipedia, yapay zekayı kullanmaya başlıyor


Dünyanın en büyük çevrimiçi ansiklopedisi Wikipedia, yapay zekayı insan editörlerin yerine geçirmek yerine, onların iş yükünü azaltmak için devreye alıyor. Wikimedia Vakfı, gönüllü ve büyük ölçüde ücretsiz çalışan editör kadrosunun üzerindeki teknik yükü hafifletmek amacıyla üretken yapay zeka teknolojilerini devreye soktuğunu duyurdu.

Wikipedia’dan Yapay Zeka Atağı

Vakıf, yapay zekanın içerik üretme değil, editörlerin arka plandaki zaman alıcı işlerini kolaylaştırma amacıyla kullanılacağını vurguluyor. Wikipedia, halihazırda vandalizmi tespit etmek, içerikleri otomatik çevirmek ve okunabilirlik tahmini yapmak için yapay zekadan faydalanıyordu. Ancak bu yeni adımla birlikte ilk kez, editörlerin doğrudan iş akışında yapay zeka araçları yer alacak.

Arka plan araştırmaları, çeviri desteği ve yeni gönüllülerin oryantasyonu gibi sıkıcı ama zorunlu görevlerde yapay zeka devreye girecek. Kullanılacak yapay zekalar da açık kaynaklı olacak. Wikimedia’ya göre, son 25 yıldır Wikipedia’yı oluşturan küresel gönüllü topluluğu, onun en önemli varlığı olmaya devam ediyor; hiçbir üretken AI modeli veya sohbet robotu bunu değiştiremez.

Öte yandan Wikimedia Vakfı, son yıllarda gönüllü editörlerin üzerindeki yükü azaltmak için çeşitli girişimlerde bulunmuştu. Gelişmiş düzenleme araçlarından, hukuki destek sunmaya kadar uzanan bu girişimlere rağmen, küresel bilgi üretimi gönüllü sayısını katbekat aşmış durumda. Bu dengesizlik, Wikipedia’nın sürdürülebilirliğini zorlayan en büyük faktörlerden biri olarak görülüyor.

Yapay zekanın Wikipedia’yı “yemesi” endişesi de göz ardı edilmiyor. Vakıf, bu ayın başlarında yapay zeka eğitiminde kullanılmak üzere “yapılandırılmış Wikipedia içeriği” adlı açık erişimli bir veri seti oluşturduğunu açıklamıştı. Amaç, insan okuyucular için hazırlanmış Wikipedia’nın, kontrolsüz bot trafiği nedeniyle işlevsiz hale gelmesini önlemek. Son yıllarda yapay zeka botlarının siteyi taraması, Wikimedia sunucularında yüzde 50’ye varan bant genişliği artışına yol açtı.

Related Posts

Tesla dünyada bir ilke imza attı

Tesla’nın resmî X hesabından yapılan açıklamada yer verilen videonun devrim niteliğinde adımların ilk sinyali olup olmayacağını merak edilirken, teknoloji tutkunları atılan adıma büyük ilgi gösterdi. Yapılan paylaşımda; ‘’Dünyanın ilk otonom araç …

Windows’un 40 yıllık mavisi artık kapkara olacak

Microsoft, Windows işletim sisteminin neredeyse 40 yıldır simgesi hâline gelen “Mavi Ölüm Ekranı”nı (BSOD) siyah renkle değiştiriyor. Bu ekran, Windows’un bir nedenden dolayı çökmesinin ardından kullanıcıların karşısında çıkıyordu. Microsoft, bu yeni …

Yapay et, yapay zeka değil: Artık yapay insan üretilecek

İngiltere’de insan DNA’sı laboratuvar ortamında sıfırdan sentezlenmeye başlandı. Genetik hastalıkların tedavisi için geliştirilen bu teknoloji, yapay insan üretimi tartışmalarını gündeme taşıyor.

HDMI 2.2 resmen duyuruldu: 16K çözünürlük desteği

İlk kez Şubat ayında düzenlenen CES fuarında açıklanan HDMI 2.2 standardı nihayet resmiyet kazandı. HDMI Forum tarafından tamamlanan yeni sürüm, daha önce ortaya çıkan sızıntıların çoğunu doğruluyor.

Büyük tehlikeye 2 yıl kaldı: ‘Ay’a çarpması beklenen dev asteroit, Dünya yörüngesini parçalayabilir’

Bilim insanları, 2032 yılında Ay’a çarpma ihtimali artan asteroid 2024 YR4’ün, Dünya yörüngesindeki uydular için büyük risk oluşturabileceğini açıkladı. Asteroit çarpması sonrası oluşabilecek enkaz bulutu, onlarca yıllık uydu çarpışma yoğunluğunu sadece birkaç günde yaşatabilir.

Apple, iOS 26 Beta 2’yi yayınladı

Apple, WWDC 2025’te tanıttığı yeni nesil kullanıcı arayüzü Liquid Glass ile iPhone ve iPad’lerde radikal bir görsel dönüşüm başlattı. Camın ışık kırma özelliklerinden esinlenen yarı saydam tasarım, işletim sistemine modern bir görünüm kazandırsa da, ilk beta sürümünde kullanıcılardan karışık tepkiler aldı. Ancak Apple, bu eleştirilere hızlı bir yanıt vererek pazartesi günü yayınlanan iOS 26 Beta 2 güncellemesiyle ilk düzeltmeleri hayata geçirdi.