Welcome to Our Website

SGK sahtekarlığa karşı harekete geçti: Bunu yapanların ödemesi iptal edilecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kendi isteğiyle işyerinden ayrılan veya haklı sebeplerle işten çıkarılan işçilerin sahtekarlıklarını engellemek amacıyla önleyici önlemler almaya başladı.

Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, haksız işsizlik ödeneği alımının önüne geçilmesi amacıyla İŞKUR ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından denetleme yapılacağını ifade etti.

Karakaş, “Yapılan denetlemede sahtekarlığın tespit edilmesi halinde işsizlik ödeneği kesilecek ve aynı zamanda evrakta sahtecilik suçu nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulunulacaktır” dedi.

Bu bağlamda, yasal olarak işten ayrılan bazı işçiler, işsizlik sigortası alabilmek adına anlaşmalı işverenlerle kısa süreli bir anlaşma yapabiliyor. Daha sonra bu işçiler, kendilerini haksız yere işten çıkarılmış gibi göstererek farklı bir işyerinde çalıştıkları süre zarfında işsizlik ödeneği alabiliyorlar.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu tür sahtekarlıkları önlemek amacıyla denetimler gerçekleştirecek. Bu sahtekarlığın önüne geçmek için İŞKUR, kısa süreli çalışan ve ardından işten çıkarılan işçilerin bilgilerini SGK’ya iletecek. SGK ise bu kişilere yönelik denetleme yaparak, sahtekarlık tespit edilen durumlarda hukuki işlemleri başlatacak.

SUÇ DUYURUSUNDA BUNULUNACAK

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, işsizlik ödeneğinin kişinin kendi isteği ve kusuru dışında işsiz kalması durumunda, en az 600 gün işsizlik sigortası ödemesi yapmış ve son 120 günde çalışan bir işçiye ödendiğini belirtti.

Karakaş, birçok kişinin işinden kendi isteğiyle veya haklı nedenlerle ayrılarak anlaşmalı işverenle kısa süreli çalışma ve 120 gün kesintisiz hizmet akdi ile çalışma şartını yerine getirip işsizlik ödeneği aldığını ifade ederek, “Bu kısa süreli çalışmalar, artık İŞKUR tarafından SGK’ya bildirilecek ve SGK’da çalışan denetleme ekipleri de bu kişilerin fiili ve gerçek çalışmalarını inceleyecek.

Yapılan denetlemede sahtekarlık tespit edildiğinde işsizlik ödeneği kesilecek ve evrakta sahtecilik suçu nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulunulacak. Ayrıca sahte sigortalı işçi gösteren işverenler, hem idari para cezası hem de devletten alınan teşvikleri riske atabilirler” açıklamasında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir