Sağlık Bakanlığı: Türkiye’de yerli sıtma vakası yok

Dünya Sıtma Günü: Sağlık Bakanlığından Açıklama

25 Nisan Dünya Sıtma Günü dolayısıyla Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Asamblesi’nin 14-23 Mayıs 2007 tarihleri arasında sıtma hastalığının önlenmesi ve kontrolüne yönelik çabaların vurgulanması kararı alındığı belirtildi. Hastalığa karşı mücadelede önemli adımlar atılarak can kaybının azaltılması amaçlandı ve 25 Nisan’ın “Dünya Sıtma Günü” olarak kabul edildiği hatırlatıldı.

Sıtmanın, plasmodium cinsi parazitleri taşıyan dişi anofel türü sivrisinekler tarafından insanlara bulaşan, hayatı tehdit eden bir hastalık olduğu açıklamada belirtildi. Beş farklı plasmodium türü insanlarda hastalığa sebep olurken, en büyük riski “Plasmodium falciparum” ve “Plasmodium vivax” türlerinin oluşturduğu vurgulandı.

Hastalığın belirtileri arasında yüksek ateş, baş ağrısı, üşüme ve titreme olduğu ifade edilen açıklamada, “İlk belirtiler genellikle parazit taşıyan sivrisineğin ısırmasından 10-15 gün sonra ortaya çıkar. Sıtma önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalık tanısının erken konulması hayat kurtarıcıdır. Özellikle plasmodium falciparum türü sıtma vakalarında tedaviye 24 saat içinde başlanmazsa hastalık şiddetlenerek can kaybına yol açabilir.” bilgisine yer verildi.

“Türkiye’de Yerli Sıtma Bulaşı Sonlandı”

Sıtmanın Sahra Altı Afrika’da yaygın olduğu ancak aynı zamanda Güney ve Güneydoğu Asya, Doğu Akdeniz, Batı Pasifik bölgeleri ve Amerika kıtasında da görüldüğü belirtilen açıklamada, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen başarılı çalışmalar sonucunda Türkiye’de yerli sıtma bulaşının sona erdiği vurgulandı. Ülkemizde yerli sıtma vakalarının görülmediği ancak sıtmanın yaygın olduğu diğer ülkelerden gelen veya bu ülkelere seyahat edenlerde sıtma hastalığı tespit edildiği bilgisi paylaşıldı.

Sıtma hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçların Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilerek hastalara ücretsiz olarak verildiği, sıtma riski taşıyan bölgelere seyahat edenlerin koruyucu ilaç kullanmaları ve sivrisinek ısırıklarından korunmalarının önerildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’de koruyucu sıtma ilaçları, Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğüne bağlı Seyahat Sağlığı Merkezlerinden ücretsiz temin edilebilir. Ayrıca sıtmanın görüldüğü bölgelere seyahat edecek kişilerin 444 77 34 numaralı Seyahat Sağlığı Danışma Hattı’na başvurarak veya Genel Müdürlüğe ait Seyahat Sağlığı web sitesini ziyaret ederek seyahatleri öncesi ve esnasında alınacak tedbirler hakkında bilgi almaları önerilmektedir.”

Related Posts

300.000 yıllık keşif heyecan yarattı: Marangozluğun tarihi yeniden yazılıyor

Çin’in güneybatısındaki Gantangqing bölgesinde ortaya çıkarılan 300 bin yıllık ahşap aletler, Taş Devri insanlarının yaşamına dair çarpıcı bilgiler sundu. 2014 yılından beri devam eden kazılarda gün yüzüne çıkartılan 35 ahşap aletin çoğu çam …

Trump: Putin ile Ukranya savaşının bitirilmesi konusunda bir ilerleme kaydedemedim

Trump: Putin ile Ukranya savaşının bitirilmesi konusunda bir ilerleme kaydedemedim

Rus Progress-MS-31 kargo aracını taşıyan Soyuz-2.1a roketi Baykonur’dan fırlatıldı

Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo götüren Rus Progress-MS-31 aracını taşıyan Soyuz-2.1a roketi, Baykonur Uzay Üssü’nden başarıyla fırlatıldı.

Alkollü araç kullananlar yandı! Ceza alanlar ‘kilitlenecek’

Dünyada her yıl 10 binlerce insan alkollü araç kullanırken meydana gelen kazalarda hayatını kaybederken İtalya’da sürücülerin, araçlarını çalıştırmadan önce nefes kontrolü yapmasını sağlayacak “alkol kilidi” olarak bilinen cihazların kullanılması zorunlu hale getirildi.

Avrupa Birliği’nden ABD’ye “ticaret anlaşmasına hazırız” mesajı

Avrupa Birliği’nden ABD’ye “ticaret anlaşmasına hazırız” mesajı

Başbakanlıktan uzaklaştırdılar, kültür bakanı oldu

Tayland’da görevden uzaklaştırılan başbakan, kültür bakanı oldu