Reel Kesim Güven Endeksi azaldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Ocak Ayı İktisadi Yönelim ve Reel Kesim Güven Endeksi Verilerini Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı Ocak ayına ait İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) verilerini kamuoyuyla paylaştı. Bu veriler, imalat sektöründe faaliyet gösteren bin 745 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılması ve toplulaştırılmasıyla elde edildi.

2025 yılı Ocak ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak 102,6 seviyesinde gerçekleşti. Anket sorularına verilen yanıtlar incelendiğinde, sabit sermaye yatırım harcamaları, gelecek üç aydaki ihracat siparişleri, mevcut mamul mal stokları, mevcut toplam siparişler ve gelecek üç aydaki üretim hacmiyle ilgili değerlendirmeler endeksi yükseltirken, son üç aydaki toplam siparişler, gelecek üç aydaki istihdam ve genel gidişatla ilgili değerlendirmeler endeksi düşürdü.

Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ise bir önceki aya göre 1,8 puan artarak 100,9 seviyesinde gerçekleşti. Üretim hacmi, iç piyasa siparişleri ve ihracat siparişlerinde azalış gözlemleyenlerin sayısında artış olduğu belirlendi.

Gelecek üç aydaki üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa siparişlerinde artış bekleyenlerin sayısında artış gözlendi. Bununla birlikte, gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamalarına ilişkin beklentilerde güçlenme olduğu belirlendi.

2025 yılı Ocak ayında ankete katılan işyerlerinin yüzde 52,9’u üretimlerini kısıtlayan herhangi bir faktör bulunmadığını belirtirken, yüzde 14,6’sı talep yetersizliğinin en önemli kısıtlayıcı faktör olduğunu belirtti. İşgücü yetersizliği, hammadde-ekipman yetersizliği, mali imkansızlıklar ve diğer faktörler sırasıyla talep yetersizliğini takip etti.

Genel olarak, katılımcıların kendi sektörlerindeki gidişattan daha olumsuz bir tablo çizdikleri görüldü. İlerleyen dönemlerde ise birim maliyetlerde artış, satış fiyatlarında artış ve yıllık ÜFE beklentilerinde azalış beklentisinin olduğu belirlendi.

Related Posts

Türk müteahhitler Irak’taki projelere yoğunlaştı

Türk müteahhitler, Irak’ta enerji santralleri ve fabrikaları içeren sanayi tesisleri inşaatlarının oluşturduğu konut, idari binalar, sağlık ve eğitim yapıları, ulaşım altyapı projeleri, su temini ve arıtma merkezleri gibi projelere yoğunlaştı.

Türkiye’nin, ‘Büyük sessizliği’ mi yoksa ‘Büyük çaresizliği’ mi?

Ekonomiye ilişkin değerlendirmeleri yakından takip edilen eski Hazine Müsteşarı İktisatçı Mahfi Eğilmez, hayat pahalılığı karşısındaki tepkisizliği yazdı. Eğilmez, kendi adını taşıyan Web sitesinde “Büyük Sessizlik Kuramı” başlıklı yazısında …

Sektör temsilcileri yetkisiz nakliyecilere karşı tüketicileri uyarıyor

Nakliye sektörü temsilcileri, yetkisiz hizmet veren firmalara karşı vatandaşları uyardı.

Merkez Bankası Başkanı açıkladı: Risk arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenen Finans Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Zirai don hadisesi önümüzdeki dönem için, başta meyve olmak üzere, işlenmemiş gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü riskleri artırdı.” dedi.

ABD-Çin görüşmesi New York’a fayda etmedi

Avrupa borsaları, ABD ile Çin arasında küresel ticaret gerilimlerinin azalabileceğine dair iyimserlikle haftanın son işlem gününü yükselişle tamamladı. Gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,44 artarak 537,96 puana çıktı. Bölge borsalarında da …

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir