Prof. Dr. Yüksel: Aile öyküsü kolorektal kanser riskini artırıyor

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Cavit Yüksel’den Kolorektal Kanser Uyarısı

Genetik yatkınlıkla ilişkili olan kolorektal kanser hakkında önemli uyarılarda bulunan Prof. Dr. Bülent Cavit Yüksel, ailesinde bu hastalığa dair öykü bulunan kişilere seslendi. Yüksel, “Eğer birinci derece akrabalarınızdan birinde kolorektal kanser teşhisi konmuşsa, risk altında olduğunuzu unutmayın ve hemen tarama testlerine başlayın” dedi.

Dünya genelinde en sık görülen kanser türlerinden biri olan kolorektal kanserle ilgili konuşan Prof. Dr. Yüksel, erken teşhisin ve düzenli taramaların hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Ailesinde kolorektal kanser öyküsü bulunanlar için tarama testlerinin hayati önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Yüksel, “Kolorektal kanser genetik faktörlere bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Aile geçmişi olan bireylerde risk, genel nüfusa göre oldukça yüksektir. Bu nedenle, birinci derece akrabalarında kolorektal kanser teşhisi konulan bireylerin standart tarama yaşını beklemeden erken dönemde taramalara başlaması gerekmektedir. Birinci derece akrabalarda özellikle 50 yaşından önce kolorektal kanser tespit edilmişse, bu durum ailede genetik yatkınlığa işaret edebilir. Bu durumlarda tarama testleri, 40 yaşından itibaren ya da aile üyelerinde kanser teşhisi konulan yaşın 10 yıl öncesinden başlamalıdır” şeklinde konuştu.

“Tarama testleri asla ihmal edilmemeli”

Prof. Dr. Yüksel, kolorektal kanser taramalarında kullanılan yöntemler hakkında da bilgi vererek, “Kolonoskopi, kolorektal kanserin erken teşhisi için altın standarttır. Poliplerin tespit edilmesi ve çıkarılması, kanser riskini azaltabilir. Bunun yanı sıra gaitada gizli kan testi ve diğer non-invaziv testler de tarama programlarına dahil edilebilir. Kolorektal kanser, genetik faktörlerin yanı sıra yaşam tarzıyla da ilişkilidir. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve ideal kilonun korunması, riskleri azaltmada önemli rol oynar. Ancak aile geçmişi olan kişiler için bu önlemler yeterli olmayabilir. Tarama testlerinin görmezden gelinmemesi gerekmektedir. Genetik yatkınlık büyük bir risk faktörü olsa da erken teşhis ve düzenli takip ile kolorektal kanserin üstesinden gelmek mümkündür. Aile geçmişi olanlar, taramalar sayesinde kanser riskine karşı önceden tedbir alabilir. Bu nedenle, risk faktörlerini bilen herkesin doktorlarıyla tarama programları hakkında görüşmesi önemlidir” şeklinde konuştu. (DHA)


Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – İmamoğlu, CHP’nin ön seçim kararını destekledi: Demokratik devrim! Tek yol erken seçim!

TIKLAYIN – ABD’de uçakla helikopter çarpıştı, 18 kişinin cesedine ulaşıldı

TIKLAYIN – Yüzlerce suç duyurusu sonuçsuz kaldı; eski AKP’li vekil Zehra Taşkesenlioğlu’nun ifadesi alınmadan dosya kapatıldı

TIKLAYIN – Otel çalışanları patronu yalanladı: “Gece güvenlik yoktu; yangın alarmı, müşteriler odalarda sigara içtiği için kapalıydı”

TIKLAYIN – UEFA Avrupa Ligi’nde “Türk derbisi” olabilir; işte Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin tur ihtimalleri

Related Posts

Prof. Dr. Esra Çöp: Yapay güzellik algısı yeme bozukluğu nedeni

Prof. Dr. Esra Çöp: Yapay güzellik algısı yeme bozukluğu nedeni

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne ‘bıçak parası’ soruşturması: 11 gözaltı!

“Hastalardan bıçak parası talep ederek 10 milyon lira haksız kazanç elde edildiği” iddiası

Demans çeşitleri: Zihin hangi yoldan kaybolur?

Her demans Alzheimer değildir. Kimi unutkanlıkla başlar kimi öfkeyle. Bazısı hayal gördürür, bazısı bedeni kilitler. Beyin farklı yollarla susar. Vasküler, Lewy cisimcikli, frontotemporal ve karışık tip… Farklı nedenler, farklı belirtiler farklı acılar… Hepsi aynı sona götürür.

Zayıflatan iğneler tartışma yarattı: Etkisi kalıcı değil bırakınca gerçek yüzü açığa çıkıyor

Son dönemin en popüler obezite tedavisi olan semaglutid iğneleri, hızlı kilo verdiriyor ama bırakanlarda kilo geri dönüyor. Uzmanlar, kalıcı zayıflamanın sadece iğneyle mümkün olmadığını, yaşam tarzı değişikliğinin şart olduğunu vurguluyor.

“Dondurmayı çözdürdükten sonra tekrar dondurucuya koymayın”

“Dondurmayı çözdürdükten sonra tekrar dondurucuya koymayın”

Stresle başa çıkmanın yolu: Stresin kaynağını tespit etmek

Psikiyatri Uzmanı Dr. Kübra Orman, stresin hem fiziksel hem ruhsal sağlık üzerinde ciddi etkileri olduğunu belirterek, farkındalık, sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve gerekirse profesyonel destekle stresin yönetilebileceğini vurguladı.