Prof. Dr. Esra Çöp: Yapay güzellik algısı yeme bozukluğu nedeni

Anoreksiya Nervoza Hastalığı Ergenlik Döneminde Artıyor

Bilkent Şehir Hastanesi’nde görev yapan Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik dönemindeki gençlerde hızla artan “Anoreksiya nervoza” vakalarına dikkat çekti. Prof. Dr. Çöp, bu hastalığın genellikle 14-18 yaş arasındaki kız çocuklarında daha sık görüldüğünü belirtti. Sosyal medyanın yapay ve gerçeklikten uzak ideal vücut algısının gençleri etkilediğini vurgulayan Prof. Dr. Çöp, çocukların bu ideale ulaşmak adına beslenme alışkanlıklarını olumsuz yönde değiştirdiğini kaydetti. Yeme bozukluğunun, sadece zihinsel veya sindirim sistemine ait bir sorun olmadığını, aynı zamanda gelişimi durduran ve hayati riskler içeren bir durum olduğunu ifade etti.

Anoreksiya Nervoza Nedir?

Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Hastanesi Bünyesinde Hizmet Veren Prof. Dr. Esra Çöp, anoreksiya nervoza hastalığının, hızlı kilo kaybına ve psikiyatrik belirtilere neden olan bir bozukluk olduğunu açıkladı. Bu hastalığın temelinde kişinin aşırı kilo almaktan korkması, kendini kilolu hissetmesi ve kilo kontrolüne yönelik anormal davranışlarının bulunduğunu belirten Prof. Dr. Çöp, bu durumun bireyin sağlığını ve gelişimini olumsuz etkileyebileceğini aktardı.

Genellikle ergenlik döneminde daha sık görülen anoreksiya nervoza hastalığının kadınlarda erkeklere göre 10 kat daha fazla görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Çöp, hastalığın altında yatan nedenlerin çeşitli olduğunu belirtti. Ergenlik döneminin bedensel ve ruhsal değişimlerin yoğun yaşandığı bir süreç olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çöp, çocukların beden algısının gelişmesinde sosyal medyanın etkisinin büyük olduğunu söyledi.

Nasıl Tedavi Edilmeli?

Prof. Dr. Çöp, anoreksiya nervoza hastalığının tedavi edilmesi gerektiğini ve bu sürecin uzman doktorlar eşliğinde yürütülmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, çocuğun kişilik özellikleri, aile içi iletişim, sosyal medyanın etkisi gibi faktörlerin hastalığın ortaya çıkması ve gelişimi üzerinde etkili olduğunu sözlerine ekledi.

Çocuklarınızın ve gençlerin beden algısına dikkat etmek, onların sağlıklı gelişimine katkı sağlayabilir ve anoreksiya nervoza gibi yeme bozukluklarından koruyabilir. Bu tür sağlık sorunlarıyla karşılaşıldığında ise uzman bir doktora başvurmanız önemlidir.

Related Posts

Kavurucu sıcakta bunlara dikkat!

Sıcaklar arttı; bebekler ve yaşlılarla sıcakta çalışmak zorunda kalanlar, spor yapanlar, kalp, akciğer ve böbrek hastaları risk altında. Uzman tavsiyesi: İçecekleri ‘buz gibi soğuk’ içmeyin. Şekerli içeceklerle çay ve kahve içmeyi azaltın. Aniden soğuk suya atlamayın. Günde 2-2,5 litre su için. Terletmeyen giysiler giyin. Yağlı yemeklerden kaçının. Spor sonrası klimalı ortamlardan uzak durun.

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne ‘bıçak parası’ soruşturması: 11 gözaltı!

“Hastalardan bıçak parası talep ederek 10 milyon lira haksız kazanç elde edildiği” iddiası

Demans çeşitleri: Zihin hangi yoldan kaybolur?

Her demans Alzheimer değildir. Kimi unutkanlıkla başlar kimi öfkeyle. Bazısı hayal gördürür, bazısı bedeni kilitler. Beyin farklı yollarla susar. Vasküler, Lewy cisimcikli, frontotemporal ve karışık tip… Farklı nedenler, farklı belirtiler farklı acılar… Hepsi aynı sona götürür.

Zayıflatan iğneler tartışma yarattı: Etkisi kalıcı değil bırakınca gerçek yüzü açığa çıkıyor

Son dönemin en popüler obezite tedavisi olan semaglutid iğneleri, hızlı kilo verdiriyor ama bırakanlarda kilo geri dönüyor. Uzmanlar, kalıcı zayıflamanın sadece iğneyle mümkün olmadığını, yaşam tarzı değişikliğinin şart olduğunu vurguluyor.