Haber

İstanbul’da gidilecek en özel adres: Atatürk Müzesi

Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşlarıyla birlikte bağımsızlık mücadelesinin temellerini planladığı Şişli’deki İBB Atatürk Müzesi mutlaka gezilmesi gereken bir adres… Burada Ulu Önder’in kişisel eşyalarını yakından görebilir, daha önce hiç bilmediğiniz yönlerini keşfedebilirsiniz.

istanbulda gidilecek en ozel adres ataturk muzesi WswOOjGl.jpg

İstanbul’daki Atatürk Müzesi: Tarih ve Özel Eşyalar

İstanbul’un tarihi semtlerinden Halaskârgazi Caddesi’nde, iki eski bina arasında parlayan bir ev gözlerden kaçmıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından özenle gerçekleştirilen restorasyon çalışması, eski pembe renkten yeni sarı rengine dönüşen bu evin hem kendisine hem de caddenin genel atmosferine farklı bir canlılık katmış.

Atatürk ve Bu Evin Yolu

Mustafa Kemal Atatürk, Suriye Cephesi’nden dönüp 13 Kasım 1918’de İstanbul’a gelmiş ve ilk olarak Pera Palas Oteli’nde konaklamış. Daha sonra farklı yerlerde kısa süreli konaklamaların ardından, Madam Kasabyan’a ait bu üç katlı evi kiralamış. Girişte yer alan yazıda, “Atatürk vatanın kurtuluşunu 1919 senesinde bu evde hazırladı” ifadesi ziyaretçileri karşılıyor. Bu yazı, evin 1924’te yeni sahibi Hatice Mediha Hanım tarafından eklenmiş ve 14 Kasım 1925’te bir törenle açılmış.

Kurtuluş Planlarının Yapıldığı Oda

Benim en çok etkilendiğim yer ise Atatürk’ün kurtuluş planlarını yaptığı oda oldu. Oda içerisinde, Atatürk’ün birebir ölçülerde yapılmış balmumu heykeli bulunmaktadır. Heykel üzerindeki müşir üniforması ve Osmanlıca harita, oldukça etkileyici bir atmosfer oluşturuyor.

Müzenin en dikkat çekici özelliği ise giriş katında bulunan kütüphanedir. Kurtuluş planlarının oluşturulduğu bir evde, kitap okuma fırsatı oldukça özel bir deneyim sunmaktadır.

Özel Eşyalar

Beş katlı olan köşkün sadece iki katı müze olarak düzenlenmiş. Birinci katta, Atatürk’ün Sivas Kongresi’nde giydiği ceket, 1918’de Karlsbad’dan aldığı ceket, 1920’lere ait skoç takım elbisesi, kalpağı, potinleri, astragan kalpağı ve rugan çizmeleri sergilenmektedir.

Beni en çok etkileyen ise Meclis’te saltanatın kaldırıldığı oturumda kullandığı işlemeli kalemler, notlarla dolu defteri, Nutuk’un ilk baskısı ve Ankara’da kaydedilen nüfus kâğıdı oldu. Ayrıca, Atatürk’ün son dönemlerinde giydiği sade gri hırkası da müzenin değerli parçalarından biridir.