HDMI 2.2 resmen duyuruldu: 16K çözünürlük desteği

HDMI 2.2 Standardı Dünya Genelinde Tanıtıldı

Sekiz yıl aradan sonra HDMI 2.2 standartı duyuruldu. Bu yeni standardın öne çıkan özelliklerinden biri, 16K çözünürlük desteği sağlamasının yanı sıra HDMI 2.1’in 48 Gbps bant genişliğini iki katına çıkararak 96 Gbps’ye çıkarmasıdır. Böylece DisplayPort 2.1’in 80 Gbps sınırını geride bırakmış oluyor.

HDMI 2.2, yeni bir bağlantı türüne ihtiyaç duymazken, tüm özelliklerinden faydalanmak isteyenlerin yeni kablolar alması gerekecek. “Ultra96” adı verilen bu kablolar, standardın maksimum bant genişliğine işaret ediyor.

Yeni standart, 4K çözünürlükte 240Hz, 8K çözünürlükte 60Hz ve sıkıştırma yöntemi ile 12K’da 120Hz, 16K’da ise 60Hz gibi üst düzey görüntüleme kombinasyonlarını destekleyen 4:4:4 formatında ve 12-bit renk derinliğindedir.

HDMI Forum, 2017’de yaşanan HDMI 2.1 kablo karmaşasından ders alarak, daha sıkı önlemler almayı planlıyor. Ultra96 kablolar üzerinde sertifikasyon etiketi bulunacak ve her biri sertifikaya sahip olacak. Kablo kutularında yer alan QR kod sayesinde kullanıcılar ürünün gerçekten sertifikalı olup olmadığını kolayca kontrol edebilecek.

LIP (Latency Indication Protocol) adlı protokol, HDMI 2.2 ile birlikte gelen yeniliklerden biridir. Bu sistem, ses ve görüntü senkronizasyonunu iyileştirir ve çoklu cihaz kurulumlarında kullanılabilir. HDMI 2.2’nin eski HDMI bağlantı noktalarıyla da uyumlu çalışacağı açıklandı.

İlk HDMI 2.2 destekli cihazların 2025’in son çeyreğinde piyasaya sürülmesi bekleniyor. Bu standartın yaygınlaşması muhtemelen 2027’ye kadar sürebilir. Geçmişte HDMI 2.1’in yaygınlaşması için geçen süre göz önüne alındığında, 2.0 teknolojisinin halen büyük bir pazar payına sahip olması, yeni geçiş sürecinde benzer bir durumun yaşanabileceğini göstermektedir.

Related Posts

DuckDuckGo yeni filtre özelliğini tanıttı

Gizliliğe verdiği önemle tanınan DuckDuckGo, kullanıcılarının geri bildirimleri doğrultusunda görsel arama sonuçlarında yapay zekâ tarafından üretilmiş görselleri gizleme seçeneği getirdi. Tarayıcı üzerinden bir arama yaptıktan sonra Görseller …

Şeffaf telefon kılıfları neden sararır, bunu nasıl engelleyebiliriz?

Şeffaf silikon telefon kılıfları telefonları korumak konusunda başarılı olabilirler ancak bir süre sonra sarıya döndükleri için görüntüleri sıkıntı yaratıyor. Peki bunu nasıl engelleriz?

Galaksimiz boşlukta yüzüyor olabilir mi?

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin dev bir “kozmik boşluk” içinde yer aldığını öne süren dikkat çekici bir teori üzerinde çalışıyor. Bu teori doğruysa, evrenin genişleme hızıyla ilgili yıllardır çözülemeyen gizemli bir çelişki olan “Hubble gerilimi” sonunda açıklanabilir.

Tesla dünyada bir ilke imza attı

Tesla’nın resmî X hesabından yapılan açıklamada yer verilen videonun devrim niteliğinde adımların ilk sinyali olup olmayacağını merak edilirken, teknoloji tutkunları atılan adıma büyük ilgi gösterdi. Yapılan paylaşımda; ‘’Dünyanın ilk otonom araç …

Windows’un 40 yıllık mavisi artık kapkara olacak

Microsoft, Windows işletim sisteminin neredeyse 40 yıldır simgesi hâline gelen “Mavi Ölüm Ekranı”nı (BSOD) siyah renkle değiştiriyor. Bu ekran, Windows’un bir nedenden dolayı çökmesinin ardından kullanıcıların karşısında çıkıyordu. Microsoft, bu yeni …

Yapay et, yapay zeka değil: Artık yapay insan üretilecek

İngiltere’de insan DNA’sı laboratuvar ortamında sıfırdan sentezlenmeye başlandı. Genetik hastalıkların tedavisi için geliştirilen bu teknoloji, yapay insan üretimi tartışmalarını gündeme taşıyor.