Göğüs ağrısı deyip geçmeyin, gençlerde de hızla yayılıyor!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan Aort Diseksiyonu Hakkında Bilgi Verdi

Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, aortun yapısı, aort diseksiyonunun nedenleri, risk faktörleri ve ameliyat sonrası iyileşme süreci hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Prof. Dr. Okuyan’a göre, aort diseksiyonu vücudun en büyük damarı olan aortun yırtılmasıyla meydana gelir. Yaşlılarda sıkça görülen bir durum olarak düşünülse de bu ölümcül durum gençlerde de karşımıza çıkabilir.

‘Diseksiyon İhtimalini Göz Ardı Etmeyin’

Ailede damar hastalığı öyküsü bulunan gençlerin erken tanı ve düzenli kardiyolojik takibe önem vermesi gerektiğini vurgulayan Prof. Okuyan, genetik yatkınlıklar veya bağ dokusu hastalıkları gibi nedenlerle genç yaşlarda da aort diseksiyonunun ortaya çıkabileceğini belirtti. Bu sebeple genç bir hastanın ani başlayan göğüs ya da sırt ağrısını dikkate alarak diseksiyon ihtimalini göz ardı etmediklerini söyledi.

Prof. Dr. Okuyan, aortun vücudun çeşitli noktalarına kan taşıyan önemli bir damar olduğunu ve herhangi bir hasarın tüm sistem üzerinde etkili olabileceğini açıkladı.

‘Aortun Yapısı Ve Diseksiyonun Oluşumu’

Aort damarının üç tabakadan oluştuğunu belirten Prof. Dr. Okuyan, damar duvarının zayıflaması sonucunda aort diseksiyonunun meydana geldiğini açıkladı. Hipertansiyonun kontrolsüz kalması, sigara kullanımı, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, obezite ve hareketsizlik gibi risk faktörlerinin damar yapısını olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

‘Doğuştan Gelen Kalp Anomalileri Riski Artırabilir’

Prof. Dr. Okuyan, bazı doğuştan gelen hastalıkların da aort diseksiyonuna neden olabileceğini belirterek, kalp anomalileri ve diğer genetik hastalıkların damar yapısını zayıflatabileceğini ifade etti.

‘Dışsal Travmalar Da Diseksiyona Neden Olabilir’

Aort diseksiyonunun sadece içsel nedenlerle değil, dışsal travmalarla da oluşabileceğini söyleyen Prof. Dr. Okuyan, önemli travmaların aort yırtığına sebep olabileceğini ancak kendiliğinden gelişen diseksiyonların genellikle başka bir damar zayıflığını gösterdiğini belirtti.

Aort diseksiyonunun cerrahi müdahale gerektiren ciddi bir durum olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Okuyan, hastaların başarılı ameliyat sonrası genellikle kısa sürede normal yaşamlarına dönebildiğini ancak tedavi sürecinde tansiyon kontrolü ve düzenli takibin hayati önem taşıdığını belirtti.

Related Posts

İlaç muhafazası için önemli uyarı: ‘Buzdolabı kapağında istifleniyor, bu çok yanlış’

İlaçlar, evde kullanılmadığı sürece buz dolabında muhafaza ediliyor. Peki bu ne kadar doğru? Uzmanlar yanıtladı.

Felçte altın saatleri kaçırmayın

Felç belirtileri başladığında ilk 4,5 saat içinde acil tedavinin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Derya Uludüz ‘‘Bu durumda dakikalar hatta saniyeler çok kıymetli. Hastanın en hızlı şekilde bir inme merkezine yönlendirilmesi gerekir’’ uyarısında bulundu.

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.

“Ayağımı artık kesin” diyen hasta larva tedavisi ile yürüyerek taburcu oldu

Yıllardır şeker hastalığı nedeniyle ayağındaki kronik yara kapanmayan 59 yaşındaki Aydın Akat, uygulanan larva tedavisiyle yeniden yürüdü.

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.

3-2-8 egzersizi göbek yağını hızlıca yakıyor

Pilates uzmanı Nonna Glaser mimarı olduğu “3-2-8” antrenman yönteminin göbek yağlarından en hızlı kurtulma yolu olduğunu belirtiyor. Peki, 3-2-8” antrenman yöntemi nasıl çalışıyor?