Foton teorisi ispatlayan Türk profesörden ABD gümrük vergisine çözüm önerisi

Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesinden Önemli Değerlendirme: Türkiye için Yüksek Teknolojili İhracatta Önemli Fırsatlar

Albert Einstein’ın 100 yıl önce ortaya attığı foton teorisini bilimsel olarak doğrulayan Fırat Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, ekonomiye de önemli bir bakış açısı getiriyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin yeni gümrük vergisi düzenlemelerinde Türkiye’ye tanınan istisnai durumun, yüksek teknolojili ihracat için büyük bir fırsat olduğunu vurguluyor.

Fırat Üniversitesi’nde kurduğu teknoloji şirketi ile foton özelliklerini gözler önüne seren “kuantum parçacık algılayıcı” geliştiren Yakuphanoğlu, bilimsel başarısını ekonomi alanında değerlendirmek istiyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın son vergi düzenlemesinde Türkiye’ye uygulanan sabit %10 gümrük vergisi oranının diğer ülkelere göre avantajlı olduğunu belirten Yakuphanoğlu, bu durumun Türkiye’nin teknoloji ihracatındaki rekabetçi pozisyonunu güçlendireceğini ifade ediyor.

“Türkiye’nin Rekabet Gücü Artıyor”

Prof. Dr. Yakuphanoğlu, gümrük vergisi kararında Türkiye’nin sabit %10 oranının rekabet gücünü artırdığını belirterek, “Yüksek maliyetli teknoloji ürünleri, Amerika pazarında daha rekabetçi fiyatlarla yer alabilir. Bu durumu iyi değerlendirmeli ve stratejik adımlarla ilerlemeliyiz” şeklinde konuştu.

İhracatta Teknoloji Odaklı İki Strateji

Yakuphanoğlu, Türkiye’nin bu fırsatı değerlendirmek için iki ana stratejisi olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

İlk olarak, Türkiye’de faaliyet gösteren yüksek teknoloji firmalarının kendi üretim kapasitelerini güçlendirmesi ve doğrudan ABD pazarına yönelmesi. İkinci olarak ise uluslararası üreticilerle iş birliklerine gidilerek Türkiye’de ortak yatırımlar yapılması. Böylece yerli ve yabancı yatırımcılar birlikte kazanç sağlayabilirler.

“Türkiye, Teknoloji Üretmeye Odaklanmalı”

Yakuphanoğlu, yüksek teknolojili ürünlerin artık zorunluluk haline geldiğini vurgulayarak, genç girişimcilere şu çağrıda bulundu:

Günümüzde teknoloji üretmek, küresel düzeyde rekabet edebilmek için bir gerekliliktir. Türkiye olarak düşük gümrük vergisi gibi önemli bir avantajımız var. Genç girişimciler, hayallerindeki ürünleri tasarlayarak bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmeliler. Zaman harekete geçme zamanı!

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)

Related Posts

Türk müteahhitler Irak’taki projelere yoğunlaştı

Türk müteahhitler, Irak’ta enerji santralleri ve fabrikaları içeren sanayi tesisleri inşaatlarının oluşturduğu konut, idari binalar, sağlık ve eğitim yapıları, ulaşım altyapı projeleri, su temini ve arıtma merkezleri gibi projelere yoğunlaştı.

Türkiye’nin, ‘Büyük sessizliği’ mi yoksa ‘Büyük çaresizliği’ mi?

Ekonomiye ilişkin değerlendirmeleri yakından takip edilen eski Hazine Müsteşarı İktisatçı Mahfi Eğilmez, hayat pahalılığı karşısındaki tepkisizliği yazdı. Eğilmez, kendi adını taşıyan Web sitesinde “Büyük Sessizlik Kuramı” başlıklı yazısında …

Sektör temsilcileri yetkisiz nakliyecilere karşı tüketicileri uyarıyor

Nakliye sektörü temsilcileri, yetkisiz hizmet veren firmalara karşı vatandaşları uyardı.

Merkez Bankası Başkanı açıkladı: Risk arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenen Finans Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Zirai don hadisesi önümüzdeki dönem için, başta meyve olmak üzere, işlenmemiş gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü riskleri artırdı.” dedi.

ABD-Çin görüşmesi New York’a fayda etmedi

Avrupa borsaları, ABD ile Çin arasında küresel ticaret gerilimlerinin azalabileceğine dair iyimserlikle haftanın son işlem gününü yükselişle tamamladı. Gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,44 artarak 537,96 puana çıktı. Bölge borsalarında da …

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir