Emekli olmadan da kıdem tazminatı almanın yolu var

Kıdem Tazminatı Almanın Yasal Prosedürleri

Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç, son dönemde sıkça sorulan kıdem tazminatı ile ilgili soruları yanıtladı. İş Kanunu’na göre, emeklilik koşullarını sağlayan çalışanlar, kendi istekleriyle işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı almaya hak kazanabiliyor. Ancak, kıdem tazminatı alabilmek için belirli prosedürlerin izlenmesi gerekiyor. Kıvanç, kıdem tazminatının hangi şartlar altında alınabileceği konusunda detaylı bilgiler vererek, dikkat edilmesi gereken adımları açıkladı.

Emeklilik Koşulları ve Kıdem Tazminatı

Sigortalı çalışmaya 1 Kasım 1999 tarihinde başlayan bir çalışan, prim gün sayısını tamamladıktan sonra işten kendi isteğiyle ayrıldığında kıdem tazminatı alabilir mi? Kıvanç, bu soruya geçmeden önce, yaş dışındaki emeklilik koşullarıyla kıdem tazminatı alma şartlarını detaylı şekilde anlattı.

Öncelikle, sigortalı çalışmaya başladıktan sonra, emeklilik için gerekli olan kıdem tazminatı yazısının Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınması gerektiğini belirtti. Bu yazı, işverene verilmeden işten ayrılmak, kıdem tazminatının kaybına yol açabiliyor. Kıvanç, “Yazıyı almadan işten ayrılanlar kıdem tazminatı hakkını kaybederler.” diyerek bu noktaya dikkat çekti.

Prim Gününe Göre Kıdem Tazminatı Hakkı

Kıdem tazminatını alabilmek için prim gün sayısının ne kadar olması gerektiği konusu, sigortalı çalışmaya başlama tarihine göre değişiyor.

1999 yılında sigortalı çalışmaya başlayanlar, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim günü ile kıdem tazminatı yazısı alabiliyorlar.

2008 ve sonrasında sigortalı çalışmaya başlayanlar için ise 7000 prim günü tamamlanmışsa, yaş dışındaki emeklilik koşullarını yerine getirmiş sayılıyor. Bu durumda, Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurularak kıdem tazminatı yazısı alınması mümkün.

Emeklilikte Yaşın Rolü ve İlerleyen Adımlar

Ahmet Kıvanç, prim gününü tamamladıktan sonra emekli olmak için yapılması gerekenleri de açıkladı. Eğer çalışan 7000 prim gününü doldurduysa, emeklilik için belirli bir yaşa gelmesi gerekmektedir. Kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşına geldiklerinde emekli olabiliyor. Kıvanç, bu asgari sürelerin ardından, “Sigortalı çalışmaya devam ettiğiniz takdirde emekli aylığınız da artacaktır.” önerisinde bulunarak, prim gününü tamamlayan ancak emekli olmayan çalışanlar için önemli bir tavsiye verdi.

Yanlış Emeklilik Başvurusu Durumunda Ne Yapılmalı?

Bir başka soruda ise, 2024 yılında emeklilik başvurusu yapan ancak eksik prim günü bildirilen bir çalışanın durumu ele alındı. Kıvanç, prim günlerinin eksik görünmesi gibi durumlarda, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sorumluluğu olduğunu belirtti. Ayrıca, emeklilik başvurusunun 2024 yılında yapıldığı takdirde, 2025 yılında yapılacak başvuruya göre emekli maaşlarında önemli bir fark olacağına da dikkat çekti.

EYT Yasası ve Geç Emekli Olanlar İçin Yeni Düzenleme Beklentisi

EYT yasasının çıkmadan önce geç emekli olanlar için bir düzenleme yapılıp yapılmayacağına dair gelen soruya ise, Kıvanç, herhangi bir düzenleme girişimi olmadığına vurgu yaptı. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi sonrası, prim günü ve sigortalılık süresini tamamlayan birçok kişi yaş koşulunu bekleyerek geç emekli olmuştu. Ancak, geçmişte yaş şartını tamamlayamadığı için geç emekli olanlar için şu anda herhangi bir düzenleme planlanmamaktadır.

Kıdem tazminatı hakkı, sigortalı çalışmaya başlama tarihi ve prim gün sayısına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ahmet Kıvanç, kıdem tazminatı almak isteyen çalışanların yasal prosedürleri takip etmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulunarak, emeklilik için gerekli adımları doğru bir şekilde atmaları gerektiğini belirtti.

Related Posts

Kaçak elektrik kullanımını tespit eden sayaç geliştirildi

Dicle Elektrik, AR-GE birimi tarafından geliştirilen ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından onaylanan “Haberleşmeli Nötrsüz Sayaç” ile kaçak elektrik kullanımının önüne geçmeyi hedefliyor.

OPEC üyesi 8 ülke üretim artışı planını hızlandırdı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu üyesi 8 ülke, haziranda bir önceki aya göre günlük 411 bin varil üretim artışına gidecek.

Kredi kartı borçları takipte: Yüzde 1056 artışla rekor kırdı!

2020’den bu yana bireysel kredi kullanımında önemli bir dönüşüm yaşandı. BDDK verilerine göre, konut kredileri ciddi oranda gerilerken, kredi kartları bireysel kredilerin neredeyse yarısını oluşturur hale geldi. Takipteki kredilerde ise en büyük artış ihtiyaç kredileri ve kartlarda görüldü.

SSB Başkanı Görgün: Dünyanın 180 ülkesine ihracat yapan bir sektör haline geldik

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Görgün, Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra kurulan Türk savunma şirketlerinin dünyanın sayılı şirketleri arasına girdiklerini belirterek, “Dünyanın 180 ülkesine ihracat yapan bir sektör haline geldik.” dedi.

Bakan Kacır: “İstiyoruz ki KKTC bilişim adası olsun”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) bir “bilişim adası” olmasını istediklerini belirterek, “KKTC’yi sadece kendi çocuklarımızın değil, bütün dünyadan bilişimcilerin, dijital teknoloji alanlarında ürünler, hizmetler geliştiren insanların adresi haline getirmek üzere çalışmalara devam edeceğiz.” dedi.

Sakarya’dan 1.5 Milyar dolarlık otomotiv ihracatı

Türkiye’nin otomotiv üssü Sakarya, 2025’in ilk dört ayında 129 ülkeye gerçekleştirdiği 1 milyar 576 milyon dolarlık ihracatla dikkat çekti. Toyota, Otokar ve TürkTraktör gibi devlerin üretim yaptığı kent, dış satımın yüzde 84’ünü otomotiv sektöründen sağladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir