Bol miktarda oksijen barındıran galaksi bilim insanlarını şaşırttı

Hollanda’daki Leiden Gözlemevi’nden Yapılan Sıradışı Keşif: Olgunlaşmış Bir Galaksi Mi?

Hollanda’daki Leiden Gözlemevi’nden kozmolog Sander Schouws’un yaptığı açıklamalara göre, galaksilerin oluşum süreci oldukça ilginç bir hal aldı. Schouws, “Bu durum, sadece bebeklerin olması beklenen bir yerde ergen birinin bulunmasına benziyor. Bu sonuçlar, galaksinin çok hızlı bir şekilde oluştuğunu ve olgunlaştığını gösteriyor” şeklinde konuştu.

Bilim insanları, Evren’in ilk dönemlerinde hidrojen ve helyumun hakim olduğunu, yıldızların çekirdeklerinde nükleer füzyonla birleşerek ağır elementlerin oluştuğunu belirtiyor. Ancak bu sürecin gerçekleşebilmesi için yıldızların yaşamlarını tamamlamaları ve süpernova patlamalarıyla elementleri uzaya yaymaları gerekiyor.

Atacama Büyük Milimetre/Milimetre-altı Dizisi (ALMA) teleskoplarını kullanan bir grup astronom, JADES-GS-z14-0 galaksisini inceledi. Elde edilen bulgular, galakside beklenenden 10 kat daha fazla oksijen olduğunu gösterdi. Bu durum, oksijenin oluşum hızının beklentileri aştığını gösteriyor.

İtalya’daki Scuola Normale Superiore’den astrofizikçi Stefano Carniani ise konuyla ilgili olarak, “Bu sürpriz sonuçlar, galaksi evrimi hakkında yeni bir bakış açısı sunuyor. Bebek evrende olgunlaşmış bir galaksinin bulunması, galaksilerin oluşum sürecine dair bazı önemli soruları gündeme getiriyor” ifadelerini kullandı.

Uzak galaksilerden gelen ışığın kırmızıya kaymasının nedeni olan genişleme etkisi, galaksilerin evrim sürecinin anlaşılmasına yardımcı oluyor. James Webb Uzay Teleskobu (JWST), bu tür kırmızıya kaymış nesneleri tespit etmek için tasarlandı.

Yapılan keşif, erken Evren’in ilk milyar yılı içinde galaksilerin beklenenden çok daha hızlı geliştiğini gösteriyor. Bilim insanları şimdi, bu hızlı büyümenin kozmolojik zaman çizelgesini nasıl etkilediğini ve erken Evren hakkındaki önceki varsayımların yeniden değerlendirilip değerlendirilmeyeceğini araştırıyorlar.

Related Posts

DuckDuckGo yeni filtre özelliğini tanıttı

Gizliliğe verdiği önemle tanınan DuckDuckGo, kullanıcılarının geri bildirimleri doğrultusunda görsel arama sonuçlarında yapay zekâ tarafından üretilmiş görselleri gizleme seçeneği getirdi. Tarayıcı üzerinden bir arama yaptıktan sonra Görseller …

Şeffaf telefon kılıfları neden sararır, bunu nasıl engelleyebiliriz?

Şeffaf silikon telefon kılıfları telefonları korumak konusunda başarılı olabilirler ancak bir süre sonra sarıya döndükleri için görüntüleri sıkıntı yaratıyor. Peki bunu nasıl engelleriz?

Galaksimiz boşlukta yüzüyor olabilir mi?

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin dev bir “kozmik boşluk” içinde yer aldığını öne süren dikkat çekici bir teori üzerinde çalışıyor. Bu teori doğruysa, evrenin genişleme hızıyla ilgili yıllardır çözülemeyen gizemli bir çelişki olan “Hubble gerilimi” sonunda açıklanabilir.

Tesla dünyada bir ilke imza attı

Tesla’nın resmî X hesabından yapılan açıklamada yer verilen videonun devrim niteliğinde adımların ilk sinyali olup olmayacağını merak edilirken, teknoloji tutkunları atılan adıma büyük ilgi gösterdi. Yapılan paylaşımda; ‘’Dünyanın ilk otonom araç …

Windows’un 40 yıllık mavisi artık kapkara olacak

Microsoft, Windows işletim sisteminin neredeyse 40 yıldır simgesi hâline gelen “Mavi Ölüm Ekranı”nı (BSOD) siyah renkle değiştiriyor. Bu ekran, Windows’un bir nedenden dolayı çökmesinin ardından kullanıcıların karşısında çıkıyordu. Microsoft, bu yeni …

Yapay et, yapay zeka değil: Artık yapay insan üretilecek

İngiltere’de insan DNA’sı laboratuvar ortamında sıfırdan sentezlenmeye başlandı. Genetik hastalıkların tedavisi için geliştirilen bu teknoloji, yapay insan üretimi tartışmalarını gündeme taşıyor.