Akciğer sorunlarına yol açan katil mantar Avrupa’ya yayılabilir

Akciğer Sorunlarına Yol Açabilen Aspergillus Türü Küf, Daha Kuzey Ülkelere Yayılabilir

Aspergillus adlı küf türü, insanlara bulaştığında akciğer ve solunum sorunlarına neden olabilmektedir. Yapılan bir araştırmaya göre, artan sıcaklıkların etkisiyle Aspergillus’un Avrupa, Asya ve Amerika’da daha kuzeydeki ülkelere yayılmasıyla yılda milyonlarca insanı enfekte edebileceği belirtilmektedir.

Manchester Üniversitesi Wellcome Trust araştırma görevlisi Norman van Rhijn, evlerde de dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda çoğalan mantar patojenlerinin yükselişiyle dünyanın kritik bir döneme girdiğini vurgulamıştır.

Aspergillus sporlarının neden olduğu ve diğer organlara da yayılabilen akciğer hastalığı Aspergillosis, büyük sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bu konuda konuşan van Rhijn, mantar enfeksiyonlarının global çapta milyonlarca ölüme sebep olabileceğine dikkat çekmiştir.

Aspergillus’un endüstriyel ve gıda üretiminde kullanıldığı bilinmektedir. Örneğin, soya sosu ve sake fermantasyonu gibi kullanım alanları bulunmaktadır. Ancak Aspergillus’un sporlarını solumanın herkesi hasta etmediği, ancak astım, kistik fibrozis gibi rahatsızlıkları olan kişiler için tehlikeli olabileceği belirtilmektedir.

Aspergillus fumigatus adlı mantar türü, fosil yakıtların yoğun kullanımı sonucunda 2100 yılına kadar toprakların %77’sine daha yayılabilir ve Avrupa’da 9 milyon insanı enfekte edebilir. Bu durum, insan vücudunun iç sıcaklığına uyum sağlayabilmesiyle açıklanmaktadır.

Çevre bilimciler, Aspergillus flavus adlı bir başka türün, ekinler üzerinde yaşadığını ve 2100 yılına kadar kuzey Çin, Rusya, İskandinavya ve Alaska’daki toprakların %16’sına kadar yayılabileceğini belirtmektedir. Bu durum Afrika ve Brezilya gibi bölgelerde yaşamı zorlaştırabilir ve yerel ekosistemlere zarar verebilir.

Imperial College London’dan bulaşıcı hastalıklar ve tıbbi mikoloji profesörü Darius Armstrong-James, Aspergillus’un insan sağlığı ve gıda güvenliği üzerinde ciddi tehdit oluşturduğunu vurgulamıştır.

Related Posts

Tesla dünyada bir ilke imza attı

Tesla’nın resmî X hesabından yapılan açıklamada yer verilen videonun devrim niteliğinde adımların ilk sinyali olup olmayacağını merak edilirken, teknoloji tutkunları atılan adıma büyük ilgi gösterdi. Yapılan paylaşımda; ‘’Dünyanın ilk otonom araç …

Windows’un 40 yıllık mavisi artık kapkara olacak

Microsoft, Windows işletim sisteminin neredeyse 40 yıldır simgesi hâline gelen “Mavi Ölüm Ekranı”nı (BSOD) siyah renkle değiştiriyor. Bu ekran, Windows’un bir nedenden dolayı çökmesinin ardından kullanıcıların karşısında çıkıyordu. Microsoft, bu yeni …

Yapay et, yapay zeka değil: Artık yapay insan üretilecek

İngiltere’de insan DNA’sı laboratuvar ortamında sıfırdan sentezlenmeye başlandı. Genetik hastalıkların tedavisi için geliştirilen bu teknoloji, yapay insan üretimi tartışmalarını gündeme taşıyor.

HDMI 2.2 resmen duyuruldu: 16K çözünürlük desteği

İlk kez Şubat ayında düzenlenen CES fuarında açıklanan HDMI 2.2 standardı nihayet resmiyet kazandı. HDMI Forum tarafından tamamlanan yeni sürüm, daha önce ortaya çıkan sızıntıların çoğunu doğruluyor.

Büyük tehlikeye 2 yıl kaldı: ‘Ay’a çarpması beklenen dev asteroit, Dünya yörüngesini parçalayabilir’

Bilim insanları, 2032 yılında Ay’a çarpma ihtimali artan asteroid 2024 YR4’ün, Dünya yörüngesindeki uydular için büyük risk oluşturabileceğini açıkladı. Asteroit çarpması sonrası oluşabilecek enkaz bulutu, onlarca yıllık uydu çarpışma yoğunluğunu sadece birkaç günde yaşatabilir.

Apple, iOS 26 Beta 2’yi yayınladı

Apple, WWDC 2025’te tanıttığı yeni nesil kullanıcı arayüzü Liquid Glass ile iPhone ve iPad’lerde radikal bir görsel dönüşüm başlattı. Camın ışık kırma özelliklerinden esinlenen yarı saydam tasarım, işletim sistemine modern bir görünüm kazandırsa da, ilk beta sürümünde kullanıcılardan karışık tepkiler aldı. Ancak Apple, bu eleştirilere hızlı bir yanıt vererek pazartesi günü yayınlanan iOS 26 Beta 2 güncellemesiyle ilk düzeltmeleri hayata geçirdi.