Emeklilikte yeni tasarı TBMM’de: Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor

Staj ve Çıraklık Mağdurları İçin Yeni Kanun Teklifi

“Staj ve çıraklık mağdurları” adı altında bir araya gelen grup, uzun zamandır emeklilik haklarını savunmak için çeşitli platformlarda seslerini duyuruyordu. Mağdurların sesini duyan Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, staj veya çıraklık dönemlerinde geçen sürelerin emeklilik hesaplamasına dahil edilmesi için Meclis’e kanun teklifi sundu.

Hatay Milletvekili Kara’nın Meclis’e sunduğu teklif, sosyal güvenlik sisteminde uzun zamandır tartışılan bu konuyu çözmeyi hedefliyor. Lise döneminde staj yapan milyonlarca kişinin emeklilik haklarından mahrum kalmasına neden olan sorunu çözmeyi amaçlayan teklif, önemli bir adım niteliğinde.

Neden Mağdur Oluyorlar?

Staj veya çıraklık dönemlerinde geçen sürelerin emeklilik hesaplamalarında dikkate alınmaması, birçok kişinin emeklilik hakkını ertelemesine sebep oluyor. Bu durum, staj veya çıraklık sürelerinin emeklilik için başlangıç tarihi olarak kabul edilmemesiyle ilgili bir sorunu gün yüzüne çıkarıyor.

Kanun Teklifinde Neler Var?

Kara’nın sunduğu kanun teklifi, “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu”nda değişiklik yapılmasını öngörüyor. Bu değişiklik sayesinde, mesleki eğitim alan öğrenciler, çıraklar ve stajyerlerin bu süreleri emeklilik hesaplamalarında göz önünde bulundurulabilecek.

Yasa değişikliğiyle birlikte, geçmişte staj yapmış olanlar da geriye dönük olarak bu haklardan yararlanabilecek. Yani, teklif yasalaşırsa, emeklilik hakkı ellerinden alınan milyonlarca kişi mağduriyetlerini giderebilecek.

Kara’nın kanun teklifinde yer alan ifadeler şu şekilde:

  1. “Bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki çıraklık ve staj süreleri, sigortalının başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlanma hakkı tanınması halinde, sigortalılık başlangıç tarihi geriye çekilir.”

Özetle, geçmişte staj veya çıraklık yapan herkes, bu düzenlemeden yararlanarak emeklilik haklarını koruyabilecek.

Related Posts

Türkiye’nin, ‘Büyük sessizliği’ mi yoksa ‘Büyük çaresizliği’ mi?

Ekonomiye ilişkin değerlendirmeleri yakından takip edilen eski Hazine Müsteşarı İktisatçı Mahfi Eğilmez, hayat pahalılığı karşısındaki tepkisizliği yazdı. Eğilmez, kendi adını taşıyan Web sitesinde “Büyük Sessizlik Kuramı” başlıklı yazısında …

Sektör temsilcileri yetkisiz nakliyecilere karşı tüketicileri uyarıyor

Nakliye sektörü temsilcileri, yetkisiz hizmet veren firmalara karşı vatandaşları uyardı.

Merkez Bankası Başkanı açıkladı: Risk arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenen Finans Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Zirai don hadisesi önümüzdeki dönem için, başta meyve olmak üzere, işlenmemiş gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü riskleri artırdı.” dedi.

ABD-Çin görüşmesi New York’a fayda etmedi

Avrupa borsaları, ABD ile Çin arasında küresel ticaret gerilimlerinin azalabileceğine dair iyimserlikle haftanın son işlem gününü yükselişle tamamladı. Gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,44 artarak 537,96 puana çıktı. Bölge borsalarında da …

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Yetiştirmesi kolay getirisi yüksek İç ve dış pazarda kapış kapış

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor. KİLOSU 70 LİRA: “YAPRAKBANK” Üzüm çiftçisinin “yaprakbank” olarak tanımladığı alım …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir