Göğüs ağrısı deyip geçmeyin, gençlerde de hızla yayılıyor!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan Aort Diseksiyonu Hakkında Bilgi Verdi

Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, aortun yapısı, aort diseksiyonunun nedenleri, risk faktörleri ve ameliyat sonrası iyileşme süreci hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Prof. Dr. Okuyan’a göre, aort diseksiyonu vücudun en büyük damarı olan aortun yırtılmasıyla meydana gelir. Yaşlılarda sıkça görülen bir durum olarak düşünülse de bu ölümcül durum gençlerde de karşımıza çıkabilir.

‘Diseksiyon İhtimalini Göz Ardı Etmeyin’

Ailede damar hastalığı öyküsü bulunan gençlerin erken tanı ve düzenli kardiyolojik takibe önem vermesi gerektiğini vurgulayan Prof. Okuyan, genetik yatkınlıklar veya bağ dokusu hastalıkları gibi nedenlerle genç yaşlarda da aort diseksiyonunun ortaya çıkabileceğini belirtti. Bu sebeple genç bir hastanın ani başlayan göğüs ya da sırt ağrısını dikkate alarak diseksiyon ihtimalini göz ardı etmediklerini söyledi.

Prof. Dr. Okuyan, aortun vücudun çeşitli noktalarına kan taşıyan önemli bir damar olduğunu ve herhangi bir hasarın tüm sistem üzerinde etkili olabileceğini açıkladı.

‘Aortun Yapısı Ve Diseksiyonun Oluşumu’

Aort damarının üç tabakadan oluştuğunu belirten Prof. Dr. Okuyan, damar duvarının zayıflaması sonucunda aort diseksiyonunun meydana geldiğini açıkladı. Hipertansiyonun kontrolsüz kalması, sigara kullanımı, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, obezite ve hareketsizlik gibi risk faktörlerinin damar yapısını olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

‘Doğuştan Gelen Kalp Anomalileri Riski Artırabilir’

Prof. Dr. Okuyan, bazı doğuştan gelen hastalıkların da aort diseksiyonuna neden olabileceğini belirterek, kalp anomalileri ve diğer genetik hastalıkların damar yapısını zayıflatabileceğini ifade etti.

‘Dışsal Travmalar Da Diseksiyona Neden Olabilir’

Aort diseksiyonunun sadece içsel nedenlerle değil, dışsal travmalarla da oluşabileceğini söyleyen Prof. Dr. Okuyan, önemli travmaların aort yırtığına sebep olabileceğini ancak kendiliğinden gelişen diseksiyonların genellikle başka bir damar zayıflığını gösterdiğini belirtti.

Aort diseksiyonunun cerrahi müdahale gerektiren ciddi bir durum olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Okuyan, hastaların başarılı ameliyat sonrası genellikle kısa sürede normal yaşamlarına dönebildiğini ancak tedavi sürecinde tansiyon kontrolü ve düzenli takibin hayati önem taşıdığını belirtti.

Related Posts

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Prof. Dr. Esra Çöp: Yapay güzellik algısı yeme bozukluğu nedeni

Prof. Dr. Esra Çöp: Yapay güzellik algısı yeme bozukluğu nedeni

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne ‘bıçak parası’ soruşturması: 11 gözaltı!

“Hastalardan bıçak parası talep ederek 10 milyon lira haksız kazanç elde edildiği” iddiası

Demans çeşitleri: Zihin hangi yoldan kaybolur?

Her demans Alzheimer değildir. Kimi unutkanlıkla başlar kimi öfkeyle. Bazısı hayal gördürür, bazısı bedeni kilitler. Beyin farklı yollarla susar. Vasküler, Lewy cisimcikli, frontotemporal ve karışık tip… Farklı nedenler, farklı belirtiler farklı acılar… Hepsi aynı sona götürür.

Zayıflatan iğneler tartışma yarattı: Etkisi kalıcı değil bırakınca gerçek yüzü açığa çıkıyor

Son dönemin en popüler obezite tedavisi olan semaglutid iğneleri, hızlı kilo verdiriyor ama bırakanlarda kilo geri dönüyor. Uzmanlar, kalıcı zayıflamanın sadece iğneyle mümkün olmadığını, yaşam tarzı değişikliğinin şart olduğunu vurguluyor.