Konya Bilim Merkezi’nde 7. Fizik Masterclass etkinliği

Konya Bilim Merkezi’nde Yapılan 7. Fizik Masterclass Etkinliği

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen Konya Bilim Merkezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) iş birliğiyle 7. Fizik Masterclass etkinliği düzenledi. Konya, İstanbul, Bursa, Antalya, Mersin ve Trabzon’dan gelen 15 farklı liseden öğrencilerin katıldığı etkinlik, Konya Bilim Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Etkinliğin sabah oturumunda, CERN’de çalışan ODTÜ Fizik Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Bilge Demirköz ve Dr. Doğa Veske, parçacık fiziği, CERN ve Büyük Hadron Çarpıştırıcısı hakkında bilgiler verdi. Öğleden sonra ise öğrenciler, ATLAS deneyinden elde edilen verileri bilgisayarlar aracılığıyla analiz etme fırsatı buldu. Ayrıca, öğrenciler CERN ile canlı video konferans yaparak araştırma sonuçlarını tartıştı.

Fizik Masterclass etkinliği, uluslararası alanda 21. senesinde olan ve 60 ülkeden 13 bin lise öğrencisinin katıldığı büyük bir organizasyondur. Ülkemizde ise 14 kez düzenlenen etkinlik, her yıl binlerce lise öğrencisinin parçacık fiziği konusundaki bilgisini artırmayı amaçlamaktadır.

CERN Nedir?

CERN Laboratuvarı, dünyadaki en büyük bilimsel araştırma merkezlerinden biridir ve İsviçre’nin Cenevre kenti yakınlarında yer almaktadır. Burada, bilim insanları evrenin gizemlerini çözmek için en büyük ve karmaşık bilimsel araçlarla çalışmaktadır.

Related Posts

Kalpleri donör vücudu olmadan ‘başlatmak’ için yeni yöntemler geliştirildi

Doktorlar hayatları kurtarmak için ölümün tanımını belirsizleştirmeye devam ediyor.

Ay toprağından su ve oksijen üretildi

Bilim insanları, yalnızca Güneş ışığını kullanarak Ay yüzeyinden su elde etmeyi başardı. Bu su, solunabilir oksijen ve roket yakıtı üretiminde kullanılabiliyor. Yeni yöntem, Ay’da kalıcı yaşam senaryolarını daha gerçekçi hale getirebilir.

WhatsApp’ta büyük değişim zamanı

Meta, WhatsApp’ın Windows uygulamasında yerel yapıdan vazgeçerek tarayıcı temelli yeni bir sürüme geçiyor. Peki Beta kullanıcılarına sunulan bu güncelleme, hayatımızda neleri değiştirecek?

DuckDuckGo yeni filtre özelliğini tanıttı

Gizliliğe verdiği önemle tanınan DuckDuckGo, kullanıcılarının geri bildirimleri doğrultusunda görsel arama sonuçlarında yapay zekâ tarafından üretilmiş görselleri gizleme seçeneği getirdi. Tarayıcı üzerinden bir arama yaptıktan sonra Görseller …

Şeffaf telefon kılıfları neden sararır, bunu nasıl engelleyebiliriz?

Şeffaf silikon telefon kılıfları telefonları korumak konusunda başarılı olabilirler ancak bir süre sonra sarıya döndükleri için görüntüleri sıkıntı yaratıyor. Peki bunu nasıl engelleriz?

Galaksimiz boşlukta yüzüyor olabilir mi?

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin dev bir “kozmik boşluk” içinde yer aldığını öne süren dikkat çekici bir teori üzerinde çalışıyor. Bu teori doğruysa, evrenin genişleme hızıyla ilgili yıllardır çözülemeyen gizemli bir çelişki olan “Hubble gerilimi” sonunda açıklanabilir.