Terapistlere Göre Her Çiftin Ustalaşması Gereken 11 İletişim Taktiği

Uzmanlar, sağlıklı ilişkilerin etkili iletişimden geçtiğini düşünüyor. İletişimin basit ve akıcı olması önemli olsa da gerçekten etkili olup olmadığı da bir o kadar önemlidir. Duyguların ve hislerin detaylı analizinden mi geçer?

Bu içerikte, ilişkilerde iletişimi geliştirebilecek kurtarıcı yöntemlerden bazılarını sizler için derledik. Ayrıca uzman terapistlerden gelen öneriler de dikkate alınarak…

İşte, ilişkilerde doğru ve etkili iletişim kurmanın yolları!

1. Karşınızdaki Kişiyi Aktif Bir Şekilde Dinleyin.

Etkili iletişimde karşınızdaki kişiyi dinlemek önemlidir ancak onu aktif olarak dinlemek daha da kıymetlidir. Yani, karşınızdaki kişi konuşurken, onun dediklerini takip ettiğinizi ve olduğu yere önem verdiğinizi gösteren jestler yapmalısınız ya da “söylediklerinizi anlıyorum” gibi ifadeler kullanmalısınız. Bu sayede, karşınızdaki kişi kendisini anlaşılmış ve duyulmuş hisseder, sorunları daha hızlı bir şekilde çözebilirsiniz.

2. Suçlamalar Yerine “Ben” Dili Kullanın.

Çiftler arasındaki tartışmalar genellikle suçlamalarla doludur. Bu sadece karşı tarafı aşağılamakla kalmaz, aynı zamanda gerginliği de artırabilir. Sağlıklı bir şekilde konuştuklarınızı tartışmak için, “Sen şunu şöyle yapıyorsun” gibi ifadeleri kullanmak yerine, “Bunun yerine şöyle olmasını tercih ederim” ya da “Benim için daha iyi olurdu” gibi cümleler kurmak daha faydalı olacaktır.

3. Vücut Dilinin Önemini Göz Ardı Etmeyin.

İletişim sadece sözlü olarak gerçekleşmez, bir miktar da vücut diliyle ifade edilir. Yani, ağzınız bir şey söylerken vücudunuz farklı bir şey ifade ediyorsa, söylediklerinizin anlam kazanması zor olacaktır. Aynı durum partnerinizin sözleri ve vücut dili için de geçerlidir. Temel vücut dili becerilerinizi geliştirmek, karşınızdakini daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.

4. Sorunlarla Birlikte Mücadele Edin.

İlişkilerde, bazen birlikte aynı tarafta olduğunuzu unutabilirsiniz. Oysa, beraber olduğunuz kişiyle hayattaki zorluklara birlikte karşı koymalısınız. Dolayısıyla, hem kendinize hem de partnerinize bu gerçeği hatırlatmak, etkili iletişim için önemli bir adımdır.

5. Uzlaşmayı Öğrenin.

Birlikte olduğunuz kişiyle her zaman aynı fikirde olmanız imkansızdır. Aslında bazı uzmanlara göre, her şeyde aynı fikirde olmak ilişkiyi monotonlaştırabilir. Bu nedenle, fikir ayrılıklarınız olduğunda tartışmak yerine uzlaşmaya çalışmak en iyisidir. Bazen siz bazen de karşı taraf ödün vererek, önemli sorunları çözebilirsiniz.

6. Tartışmalar Sertleştiğinde Ara Verme Hakkını Kullanın.

Tartışmaları yönetmek bazen kolay olmayabilir ve küçük çekişmeler hızla kırıcı hale gelebilir. Bu durumlarda, bir mola vermek ve durumu sakinleştirmek oldukça mantıklıdır. Örneğin, tartışmanın şiddetlendiğini hissettiğinizde “Biraz düşünmem gerekiyor” diyerek odadan çıkabilir ve her iki tarafa da sakinleşmek için zaman tanıyabilirsiniz.

7. İlişkiyi Düzenli Olarak Değerlendirin.

İlişkilerin hiçbiri düz bir çizgide ilerlemez. Genellikle inişli çıkışlı yollardan geçer. Bu nedenle, partnerinizle birlikte ilişkinizin gidişatını düzenli olarak gözden geçirmek faydalı olabilir. Böylece birlikte ne kadar yol katettiğinizi anlayabilir, hataları fark edebilir ve gelecek adımlarınızı daha mantıklı bir şekilde planlayabilirsiniz.

8. Empati Yoluyla Duyguları Anlamaya Çalışın.

Etkili iletişimde her zaman empati önemlidir. Yani, karşı tarafı anlamak her zaman söylemekten daha zor olabilir ancak mutlaka onun yerine kendinizi koymanız gerekir. Böylece, onun hislerini gerçekten anlayabilir, perspektifini öğrenebilir ve karşılıklı anlayışa dayalı bir ilişki geliştirebilirsiniz.

9. Geçmişi Sürekli Gündemde Tutmayın.

Tartışmalarda en yaygın hatalardan biri sürekli geçmişi gündeme getirmektir. Bu, aslında konuyu dağıtarak sorunların çözülmesini zorlaştırır. Bu nedenle, eski konuları tekrar gündeme getirmemek ilişkinizi ileriye taşıyabilir.

10. Kendinizi Açıkça İfade Edin.

Partnerinize duygularınızı ve düşüncelerinizi aktarırken, mümkün olduğunca açık ve net olmaya özen göstermelisiniz. Çünkü belirsiz ifadeler kullanmak, karşı tarafı kafası karışık bırakabilir veya ilettiğiniz mesajın yanlış anlaşılmasına neden olabilir. Dolayısıyla, bir sorunu çözmek veya fikirlerinizi iletmek istiyorsanız, anlaşılır bir dille konuştuğunuzdan emin olmalısınız.

11. Zamanlamayı Doğru Ayarlayın.

Her şeyin bir zamanı vardır. Örneğin, önemli konuları yanlış zamanda tartışmak, partnerinizi daha da mutsuz edebilir veya meşgul olduğu bir anda sorunlarınızı anlatmak yanlış anlaşılmalara yol açabilir. Eğer bir konuyu derinlemesine tartışmak istiyorsanız, zamanlamayı doğru seçtiğinizden emin olmalısınız.

Related Posts

“Ayağımı artık kesin” diyen hasta larva tedavisi ile yürüyerek taburcu oldu

Yıllardır şeker hastalığı nedeniyle ayağındaki kronik yara kapanmayan 59 yaşındaki Aydın Akat, uygulanan larva tedavisiyle yeniden yürüdü.

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.

3-2-8 egzersizi göbek yağını hızlıca yakıyor

Pilates uzmanı Nonna Glaser mimarı olduğu “3-2-8” antrenman yönteminin göbek yağlarından en hızlı kurtulma yolu olduğunu belirtiyor. Peki, 3-2-8” antrenman yöntemi nasıl çalışıyor?

TTB Kanunu 39. Maddesi Anayasa’ya Aykırı Bulundu

TTB Kanunu 39. maddesinin Anayasa’nın 2. maddesine aykırı bulunarak iptal edildiği bildirildi.

Kalp krizi sandı, grip çıktı! Uykudan uyandıran sancı: ‘Genç ölümlerin gizli faili’

Üniversite birinci sınıf öğrencisi olan, sigara kullanmayan ve düzenli spor yapan 19 yaşındaki Arın Kıraç, bir sabah göğsündeki şiddetli ağrıyla uyanınca kalp krizi geçirdiğini sandı. Ölüm korkusuyla hastaneye kaldırılan genç adama, yapılan tetkiklerin ardından ‘kalp gribi’ teşhisi konuldu. İlk kez adını duyduğu bu hastalıkla yaşadığı o korku dolu anları ve yaşadıklarını, SEN ANLAT okuyucuları için anlattı.

Güzellik algısı değişti! Estetik yaptırırken bu hatalara düşmeyin

Instagram ve TikTok gibi sosyal medya platformları, günümüzde güzellik anlayışını köklü bir şekilde değiştirdi. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Nihal Üstün, toplumumuzda estetik yaptırmak isteyenlerin en sık düştüğü 5 hatayı anlattı.