AK Partili Ensarioğlu: MİT Başkanı Özgür Özel’i bilgilendiriyor
“`html
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Açıklamalarıyla Başlayan Yeni Süreç
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 22 Ekim 2024 tarihinde partisinin grup toplantısında gerçekleştirdiği konuşmasıyla yeni bir sürecin kapılarını araladı. Bu süreç, DEM Parti heyetinin İmralı Adası’nda bulunan Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmeyle daha da hareketlendi. DEM Parti, Öcalan ile olan görüşmenin ardından, AK Parti, MHP ve CHP gibi siyasi partileri ziyaret etmeye başladı.
Yeni Sürecin Heyecanı
AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, işaret edilen bu yeni süreci bir ‘evin içini güçlendirerek düzenleme projesi’ olarak tanımladı. Ensarioğlu, 21 Mart’tan önce bazı önemli açıklamalar yapılabileceğini belirterek, 20 Kasım tarihinde Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasında gerçekleşen önemli görüşmeye de parmak bastı. Özel’in süreçle ilgili olarak Kalın’dan bilgi aldığını ifade eden Ensarioğlu, “Bu onların hakkı,” şeklinde konuştu.
Öcalan’ın İşaret Edilmesi Üzerine Tartışmalar
Ensarioğlu, Gazete Duvar’ın sorularına verdiği yanıtta, şunları söyledi:
“Uzun bir süre önce ‘PKK asla muhatap alınamaz’ dediniz, ama şimdi Bahçeli’nin Abdullah Öcalan’ı işaret etmesi bu durumu nasıl etkiliyor?”
Ensarioğlu, bir buçuk yıl önce yaptığı açıklamada ‘bu sürecin bir daha yeniden başlamayacağını’ ifade etmediğini, ancak süreçlerin durumu hakkında şu düşünceleri paylaştı: “Eğer PKK silah bırakır ve buna ciddi anlamda inanırsa, yeni bir yapı oluşturulabilir. Şu anda biz bu tür bir sürece giriş yapıyoruz. Devlet terörle mücadeleye kararlılıkla devam ediyor.” dedi.
‘Türkiye’nin İç Yapısını Güçlendirmesi Gerekiyor’
Ensarioğlu, Türkiye’nin iç durumunu değerlendirerek, eski çözüm sürecinin aktif şekilde devam etmediğini ve örgütün askeri olarak yenilgiye uğradığını vurguladı. “Yurt içinde 3000 silahlı gücün bulunduğu süreçten, günümüzde bu sayının 50’nin altına düştüğünü kaydetti. Bu durum, bölgeyi saran hızlı gelişmelere ve Türkiye’nin genişleme çabalarına karşı bir savunma mekanizması geliştirilmesi gerektiğini ifade ediyor.” şeklinde düşüncelerini dile getirdi.
Anadilde Eğitim Hakkı ve Kimlik Tartışmaları
“Kürtlerin anadilde eğitim hakkı talebi hakkında ne düşünüyorsunuz?”
Ensarioğlu, yasal düzenlemeler ve anayasa çerçevesinde bu konunun ele alınabileceğini, ancak devletin bu süreçte taviz vermeyeceğini kaydetti. “Örgüt, eğer silah bırakacaksa, bunun sebebi silahın bir hak arama aracı olarak meşruiyetinin kalmamasıdır,” dedi.
İlerleyen Süreçte Mustafa Kemal Atatürk’ün İlkeleri
Kimlik tartışmalarına da değinen Ensarioğlu, anayasanın ilk dört maddesi açısından herhangi bir sorun olmadığını belirtirken, vatandaşlık tanımının daha kapsayıcı olması gerektiğini öne sürdü. “’Herkes Türk’tür’ ifadesi, etnik kimliği yansıtarak üst kimlik olamaz.” dedi.
Öcalan’ın Etkisi ve Suriye’deki Durum
Ensarioğlu, Suriye’deki silahlı güçlere yönelik olarak, “Öcalan’in yapacağı bir çağrının orada da etkili olacağına inanıyorum,” şeklinde konuştu. Ancak, böyle bir çağrının gerekliliği ve etkinliği için öncelikle örgütün kurucu iradesinin sürece katılması gerektiğini belirtti.
Şeffaflık ve Sürecin Yönetimi
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in komisyon kurulmasına dair önerisi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Ensarioğlu, mevcut sürecin yeterince şeffaf bir şekilde yönetildiğini vurgulayarak, “Bu süreç zaten en üst platformda yürütülüyor. Komisyon önerileri, süreci sorgulamak adına yapılmış bir hamledir.” dedi.
Yaşanan Çatışma Sürecinin Etkileri
“Çatışma sürecinde yaşanan mağduriyetler hakkında ne düşünüyorsunuz?”
Ensarioğlu, yıllar boyunca süren çatışmaların sonucunun toplumsal bağlamda dikkate alınması gerektiğine işaret ederek, “Bu hassasiyetler gözetilmeli, fakat Türkiye terörle mücadelede önemli bir başarı elde etti,” şeklinde savundu. “Bundan sonraki süreçte daha fazla insan kaybı olmamalı; barış içinde bir Türkiye inşa etmeliyiz,” ifadelerinde bulundu.
“`