Skip to content
-
Subscribe to our newsletter & never miss our best posts. Subscribe Now!
  • https://www.facebook.com/
  • https://twitter.com/
  • https://t.me/
  • https://www.instagram.com/
  • https://youtube.com/
Net Haber

Net Haber haberleri ve gündem başlıkları

Net Haber

Net Haber haberleri ve gündem başlıkları

  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
Subscribe
Close

Search

Eğitim

NASA’nın Uyduları Ortaya Çıkardı: Meksika Şehri Hızla Çökmekte

By Tolga Çelik
4 Mayıs 2026 2 Min Read
NASA’nın Uyduları Ortaya Çıkardı: Meksika Şehri Hızla Çökmekte için yorumlar kapalı

NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı (JPL) tarafından yayımlanan yeni uydu görüntüleri, Meksika Şehri’nin belirli bölgelerinin yılda yaklaşık 25 santimetre kadar hızla çöktüğünü ortaya koydu. Uzaydan elde edilen milimetrik hassasiyetle yapılan ölçümler, kentin bazı noktalarında çökme hızının aylık olarak 2 santimetreyi aştığını göstermektedir. Meksika Şehri’nin bu üzücü durumu, şehrin jeolojik yapısından kaynaklanıyor. Kent, tarih boyunca Aztekler dönemine ait antik bir göl yatağı üzerine inşa edilmiştir. Yüzyıllardır süregelen aşırı yer altı suyu kullanımı, toprağın altındaki akiferlerin boşalmasına ve ovanın üstündeki ağır kentsel yapının etkisiyle zeminin sıkışmasına neden olmaktadır. Uzmanlar, son 100 yıl içinde kentin toplamda 12 metreden fazla çöktüğünü belirtiyor.

Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi’nden uzman araştırmacı Enrique Cabral, bu durumun yalnızca estetik bir sorun olmadığını ifade ediyor. Cabral, metro hatları, drenaj sistemleri ve içme suyu şebekelerinin ciddi şekilde zarar gördüğünü vurguluyor. Şehrin sembolü olan Bağımsızlık Meleği anıtının önüne, zemindeki çökme sebebiyle son yıllarda eklenen 14 yeni basamak, bu durumun ciddiyetini gösteren en somut örneklerden biri.

UZAYDAN ANLIK GÖZLEMLEME NASA ve Hindistan Uzay Araştırma Örgütü’nün (ISRO) ortak geliştirdiği NISAR uydusu, bulutlar ve bitki örtüsü gibi engellerin ötesini görebilen gelişmiş radar teknolojisiyle yeryüzündeki değişimleri anlık olarak izliyor. Ekim 2025 ile Ocak 2026 arasındaki ölçümleri kapsayan son analizler, şehrin ana havaalanı gibi stratejik noktaların da risk altında olduğunu doğrulamıştır. Şehir batarken yer altı su kaynaklarına ulaşmak giderek zorlaşıyor ve yer altı suyu çekildikçe şehir daha hızlı çöküyor. Bu kısır döngü, zaten var olan kronik su krizini daha da derinleştiriyor. Uzmanlar, bu verilerin hükümet yetkilileri için “son uyarı” niteliğinde olduğunu ve acil bir kentsel planlama stratejisi geliştirilmezse, dünyanın en büyük metropollerinden birinin geri dönülemez bir yıkıma sürükleneceğini belirtiyor.

Author

Tolga Çelik

Follow Me
Other Articles
Previous

Hükümetten Madenci Maaşlarını Ödemeyen Şirkete Milyonlarca Dolar Destek: Detaylar Açığa Çıktı

Next

ABD, Çölde Kaybolan İki Askeri İçin Arama Kurtarma Çalışmalarına Başladı

SON YAZILAR

  • Google Messages’ta Sohbet Sabitleme Sınırı Değişiyor
  • Yapay Zekanın Kimsenin Konuşmadığı Bedeli! Apple Neden Zirvede? | TeknoMaxx #6
  • Kullanıcı sayısı 1 milyarı aştı
  • Üreticinin TMO’dan beklediği alım fiyatı: 300 TL… ‘İklim’e rağmen rekolte iyi olacak
  • Marmaris’teki orman yangınına ilişkin 1 gözaltı
  • Yaz yorgunluğunu hafife almayın! Altından bu hastalıklar çıkabilir
  • ABD-İran savaşı enerji devinin kasasını doldurdu: Kârı yüzde 70 arttı, çevrecilerden sert tepki geldi
  • Sosyal medyada ‘çilingir sofrasını’ paylaştı: 81 bin lira ceza yedi
  • Seyir tepesinde 3 kişiyi katletti: İfadesi ‘Pes’ dedirtti
  • Ayasofya’nın mimarisine özel bakış

Sayaç

Kategoriler

  • Eğitim (951)
  • Ekonomi (88)
  • Haber (337)
  • Sağlık (103)
  • Teknoloji (49)
Copyright 2026 — Net Haber. All rights reserved. Blogsy WordPress Theme
Office Lisans Satın Al
beylikdüzü escort avcılar escort esenyurt escort beylikdüzü escort bahçeşehir escort istanbul escort
adana escort