15 milyon yıllık hayvanın en son yediği şey dikkat çekti

Balık Fosillerinde Bulunan Böcek Larvaları ve Yumuşakçalar Hakkında Yapılan Yeni Keşif

Journal of Vertebrate Paleontology dergisinde yayımlanan bir çalışma, balık fosillerinde yapılan önemli bir keşfi duyurdu. Araştırmacılar, bazı balık fosillerinin karın boşluklarında böcek larvaları, iki böcek kanadı ve bir çift kabuklu yumuşakça gibi ilginç kalıntılara rastladı.

Araştırmanın başyazarı olan paleontolog Matthew McCurry, Avustralya Müzesi ve Yeni Güney Galler Üniversitesi’nden, keşfin 11 ila 15 milyon yıl öncesine ait Osmeriformes grubunun evrimsel geçmişine ışık tuttuğunu belirtti. Ayrıca, Avustralya’nın eski ekosistemleri hakkında da önemli bilgiler sunan bu keşfin büyük bir değeri olduğunu vurguladı.

Goetit adı verilen demir açısından zengin bir mineralin içinde korunan fosiller, yüksek güçlü mikroskoplarla incelendi. Yapılan analizler, balıkların kemik yapıları, yüzgeçleri, pigment hücreleri ve mide içeriklerinin detaylı bir şekilde korunduğunu gösterdi.

Araştırmacıların bir araya getirdiği ve aynı türden olan birden fazla örneğin incelendiği fosiller, balıkların fiziksel görünümünü yeniden oluşturmalarını sağladı. Bu sayede, araştırmacılar türün nasıl göründüğüne dair net bir tablo elde edebildiler.

Keşfedilen balıkların mide içerikleri, antik türün beslenme alışkanlıklarına ışık tuttu. McCurry, balıkların çeşitli omurgasızlarla beslendiğini, fakat en yaygın avlarının küçük hayalet sivrisinek larvaları olduğunu belirtti.

Araştırmanın eş yazarı Michael Frese, pigment hücrelerinin yardımıyla balığın renk desenlerinin belirlenebilmesinin de önemli bir bulgu olduğunu açıkladı. Frese, balığın renk dağılımının sırt kısmında koyu renkli, karın kısmında açık tonlu ve vücudun yanlarında iki yatay şerit şeklinde olduğunu aktardı.

Bu fosiller, Yeni Güney Galler’in Orta Yaylaları’nda ılıman bir yağmur ormanı ekosistemine sahip olduğunu ve bölgede oldukça zengin bir canlı çeşitliliğinin bulunduğunu gösteriyor. Dolayısıyla, bu keşif sadece geçmişteki yaşamı değil, aynı zamanda bölgenin eski ekolojisini de aydınlatma potansiyeline sahip.

Related Posts

DuckDuckGo yeni filtre özelliğini tanıttı

Gizliliğe verdiği önemle tanınan DuckDuckGo, kullanıcılarının geri bildirimleri doğrultusunda görsel arama sonuçlarında yapay zekâ tarafından üretilmiş görselleri gizleme seçeneği getirdi. Tarayıcı üzerinden bir arama yaptıktan sonra Görseller …

Şeffaf telefon kılıfları neden sararır, bunu nasıl engelleyebiliriz?

Şeffaf silikon telefon kılıfları telefonları korumak konusunda başarılı olabilirler ancak bir süre sonra sarıya döndükleri için görüntüleri sıkıntı yaratıyor. Peki bunu nasıl engelleriz?

Galaksimiz boşlukta yüzüyor olabilir mi?

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nin dev bir “kozmik boşluk” içinde yer aldığını öne süren dikkat çekici bir teori üzerinde çalışıyor. Bu teori doğruysa, evrenin genişleme hızıyla ilgili yıllardır çözülemeyen gizemli bir çelişki olan “Hubble gerilimi” sonunda açıklanabilir.

Tesla dünyada bir ilke imza attı

Tesla’nın resmî X hesabından yapılan açıklamada yer verilen videonun devrim niteliğinde adımların ilk sinyali olup olmayacağını merak edilirken, teknoloji tutkunları atılan adıma büyük ilgi gösterdi. Yapılan paylaşımda; ‘’Dünyanın ilk otonom araç …

Windows’un 40 yıllık mavisi artık kapkara olacak

Microsoft, Windows işletim sisteminin neredeyse 40 yıldır simgesi hâline gelen “Mavi Ölüm Ekranı”nı (BSOD) siyah renkle değiştiriyor. Bu ekran, Windows’un bir nedenden dolayı çökmesinin ardından kullanıcıların karşısında çıkıyordu. Microsoft, bu yeni …

Yapay et, yapay zeka değil: Artık yapay insan üretilecek

İngiltere’de insan DNA’sı laboratuvar ortamında sıfırdan sentezlenmeye başlandı. Genetik hastalıkların tedavisi için geliştirilen bu teknoloji, yapay insan üretimi tartışmalarını gündeme taşıyor.